StoryEditor
KONTROVERZNA IMENA

Trump kritizirao klubove Washington Redskins i Cleveland Indians jer razmatraju promjenu imena

Vlasnik Redskinsa Dan Snyder pod velikim je pritiskom javnosti i sponzora izjavio da će razmotriti promjenu kontroverznog naziva
Navijači momčadi Washington Redskins tijekom utakmice s Green Bay Packersima na stadionu Lambeau Field u Green Bayju
 Stacy Revere/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je sportske klubove Washington Redskinse i Cleveland Indianse što razmišljaju o promjeni svojih naziva zbog "političke korektnosti". 

Dan Snyder, vlasnik NFL kluba Washington Redskinsa (Crvenokožaca), pod velikim je pritiskom javnosti i sponzora izjavio da će razmotriti promjenu kontroverznog naziva. 

Slično je potom izjavio i vlasnik bejzbolskog kluba Cleveland Indiansa (Indijanaca). 

Oba naziva smatraju se ponižavajućim prema američkim autohtonim narodima. 

"Izgleda da će dvije slavne sportske franšize, Washington Redskins & Cleveland Indians, promijeniti nazive kako bi bili politički korektni", napisao je Trump na Twitteru. 

'Crvenokošci' su jedna od najstarijih franšiza u američkom nogometu, osnovana 1932. godine. U svojim vitrinama imaju pet naslova prvaka NFL-a. 

'Indijanci' su još i stariji, postoje od 1901. 

Trump je i ranije podržavao naziv Redskins i osudio je 2013. tadašnjeg predsjednika Baracka Obamu kad je ovaj izjavio da bi "razmislio o promjeni imena". 

Naziv je ponovo došao u fokus posljednjih tjedana usred raširenih prosvjeda protiv rasne i socijalne nejednakosti potaknutih smrću Georgea Floyda pod policijskim nadzorom. 

Glavni sponzori kluba Pepsi i FedEx prošli su tjedan zatražili promjenu naziva, a i Nike, koji je u međuvremenu počeo povlačiti opremu Redskinda iz svojih prodavaonica, kazao je da bi to bilo poželjno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. srpanj 2020 08:13