StoryEditor
GRADNJA U SIJEČNJU

Mađarska želi ubrzati početak radova na proširenju nuklearne elektrane u Paksu

Mađarska planira udvostručiti kapacitete nuklearne elektrane kapaciteta dva gigavata izgradnjom dva VVER reaktora ruske proizvodnje
 Ctk/Alamy/Alamy/Profimedia

Mađarska će u utorak državnoj agenciji za nuklearnu energiju predati dokumente potrebne za pribavljanje dozvole za proširenje nuklearne elektrane u Paksu i tako ubrzati prvu fazu radova, priopćila je u ponedjeljak vlada.

Mađarska planira udvostručiti kapacitete nuklearne elektrane u Paksu kapaciteta dva gigavata izgradnjom dva VVER reaktora ruske proizvodnje.

Projekt je 2014. izravnom pogodbom dodijeljen ruskom državnom nuklearnom divu Rosatomu i često se navodi kao znak izuzetno dobrih odnosa između mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodi Reuters.

Budimpešta je zatražila i dobila dozvolu EU-a za ubrzani postupak koji će joj omogućiti početak gradnje u siječnju 2021., rekao je parlamentu ministar Janos Suli.

Na pitanje oporbenog zastupnika jesu li Rusiji ponuđene kakve pogodnosti, odgovorio je niječno.

„Posrijedi nije ruski već (naš) zajednički interes, značajan interes da ubrzanim radovima ublažimo odnosno ispravimo kašnjenja", rekao je mađarski ministar.

Suli je kašnjenje pripisao čekanju europskih dozvola, kazavši da će mađarska agencija za atomsku energiju (HAEA) dokumentaciju dobiti u utorak u podne.

Tri mjeseca nakon početka analize vlada će agenciji dostaviti i odvojeni paket dokumenata za potrebe pribavljanja dozvole za iskopavanje rupe za reaktor i za gradnju okolnih zidova.

Stručnjaci upozoravaju da će, bude li izdana dozvola za iskopavanje osam milijuna kubičnih metara zemlje i za izgradnju 2,5 kilometara dugog betonskog zida širokog jedan metar, biti znatno teže odustati od projekta.

Rok za izdavanje kompletne građevinske dozvole nešto je dulji od godinu dana. Ministar Suli kazao je da će do izdanja kompletne dozvole izvođač naliti tek beton za početni zid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2020 18:28