StoryEditor
‘HRVATSKA U ŽUTOM‘

Vodeća slovenska infektologinja nakon maratonskog sastanka u Vladi: ‘Ja bih zatvorila granicu!‘

‘Moje je mišljenje da bismo trebali razmotriti zatvaranje granice s Hrvatskom za slovenske turiste. Situacija je riskantna‘
Plaža na Pagu
 Tom Dubravec/Cropix

Bojana Beović, vodeća slovenska infektologinja i čelna osoba vladine savjetodavne skupine za Covid-19, u razgovoru za mariborski Večer rekla je da se ozbiljno razmatra zatvaranje granice s Hrvatskom za slovenske turiste.

Slovenska vlada sinoć se sastala kako bi se raspravljalo o novim mjerama za pripremu obrane od drugog vala koronavirusa, a jedna od tema rasprave bila je - Hrvatska.

- Virus se razbuktao u cijeloj državi i s obzirom na broj slučajeva, Hrvatska polako ispunjava uvjet da postane tzv. žuta zona. Naravno, to bi značilo da slijede nova ograničenja - rekla je Beović koja je na kraju otkrila koja je njezino mišljenje o cijeloj situaciji.

- Moje je mišljenje da bismo za nekoliko dana trebali razmotriti zatvaranje granice s Hrvatskom za slovenske turiste. Situacija je riskantna. Ako granica i dalje ostane otvorena, situacija će se pogoršati i možemo očekivati ​​drugi val epidemije. Ako se poveća broj infekcija u Sloveniji, postat ćemo opasni i za druge zemlje.

Prema riječima dr. Beović, jedan od najgorih mogućih scenarija je da se broj zaraženih u dva tjedna može povećati za čak četiri puta.

BiH: Ništa od protumjera Hrvatskoj

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je u ponedjeljak kako će odustati od zahtjeva za uvođenje protumjera Hrvatskoj zabranom tranzita kroz Neum nakon razgovora s hrvatskim kolegom po dužnosti koji je najavio da će Zagreb uskoro olakšati mjere prema Bosni i Hercegovini. 

Republika Hrvatska je prošloga tjedna uvela dvotjednu karantenu za sve građane koji ulaze iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova nakon poraasta broja zaraženih osoba, a u međuvremenu su nastali nesporazumi oko tranzita građana BiH preko hrvatskog teritorija prema Neumu, zbog čega je ministrica Turković najavila protumjere Hrvatskoj.

O tome je sinoć, kako je potvrdila Turković za portal Klix, razgovarala s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

"Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je obećao da će njegova država krenuti s omekšavanjem mjera prema BiH, a nakon što su obavljene konzultacije s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem", istaknula je Turković.

Prijepor nastao oko prijelaza građana BiH preko graničnog prijelaza u Doljanima kod Metkovića koji idu prema Neumu već je riješen u sinoćnjem razgovoru, dodala je bosanskohercegovačka šefica diplomacije.

Sinoć je na Twitteru Vlada RH najavila kako će biti ukinute mjere o dvotjednoj karanteni za sve državljane BiH koji ulaze u Hrvatsku. Ta je odluka izazvala veliko nezadovoljstvo u BiH iz koje tradicionalno veliki broj turista preko ljeta dolazi na Jadran.

Upravo zbog te odluke RH preko vikenda su bile ogromne gužve na plažama u Neumu, jedinom gradiću BiH na obali Jadranskog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2020 11:39