StoryEditor
LABIRINT POLITIKE

U politici je tajming sve. A tajming ovih izbora je pogrešan

Da se vremeplovom može vratiti na početak svibnja, premijer Plenković vjerojatno bi odgodio izbore za jesen
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix
Objavljeno: 29. lipanj 2020. 20:00

Tajming je sve u politici. Tko ne vjeruje, neka pita bivšeg britanskog premijera Davida Camerona bi li - da može vratiti vrijeme - opet raspisao referendum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, jer je, kada je to učinio, bio uvjeren da će ga Britanci poslušati i zaokružiti “ne”.

S puno sigurnosti možemo pretpostaviti da bi i predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković, jako volio posjedovati vremeplov pa se vratiti dva mjeseca unatrag i prekinuti svaku raspravu o raspisivanju izbora početkom ovog ljeta. Zaustavio bi savjetnike koji ga uvjeravaju kako na brzinu treba iskoristiti pad broja zaraženih koronom i to što je njegova Vlada na tri mjeseca financijski pomogla brojnim poduzećima. “Bolje je najesen, jedino Srbi sada idu glasati, a mi nismo kao oni”, kazao bi Plenković s naknadnom pameti i da se nekako može vratiti u početak svibnja.

Jer, ako je nešto u Hrvatskoj već dva tjedna definitivno jasno, onda je to da su u HDZ-u dramatično pogriješili s tajmingom izbora. Ili, ako je tako lakše onima koji podržavaju Plenkovićevu stranku, sve što je moglo poći po zlu, bogme je i pošlo. I razbuktavanje pandemije, i blesavi istupi trio fantastikusa Beroš-Capak-Markotić koje mediji svakodnevno hvataju u neistinama koje izgovaraju, pritom sramoteći i sebe i zdravstveni sustav, i mufljuz kao što je Miroslav Škoro, koji je HDZ-u uzeo dobar dio birača. O dubini Plenkovićeve loše procjene najbolje govori podatak da, poslije svih eskapada u režiji vladajućih, čak ni često neuvjerljivi Davor Bernardić više ne djeluje kao jako grozno rješenje za premijera.

Ukratko, Plenković je izabrao loš tajming i on će 5. srpnja biti gubitnik, makar se može dogoditi da, na kraju, ostane predsjednik Vlade. Jer, da bi u tome uspio, morat će sklopiti savez s gorima od sebe.

U prilog tome idu rezultati HRrejtinga, prema kojima ispada kako će Restart koalicija biti relativni pobjednik izbora s osvojenih 60 mandata, dok bi HDZ bio drugi s osvojena 54 mandata. Domovinski pokret Miroslava Škore u anketnom istraživanju treći je izbor ispitanika i dobiva 18 mandata, Most pet, lijevo-zelena koalicija na platformi Možemo dva, a Živi zid jedan mandat.

U slučaju ovakvog rezultata HDZ bi mogao komotno vladati u koaliciji sa Škorom, odakle već dolaze glasovi o spremnosti na suradnju sa sadašnjom vladajućom strankom. Međutim, iako bi u takvom raspletu vjerojatno ostao premijer, Plenković će biti gubitnik. Jer, morat će pristati na partnerstvo s ekipom koja ga mjesecima vrijeđa kao nacionalnog izdajnika, najavljuje ružnu politiku prema ovdašnjoj srpskoj zajednici i koja, usto, neće pristati biti njegovi žetončići. Prije bi se reklo kako će Škorini biti kamenčići u cipeli.

Program koji nudi Domovinski pokret nije ništa drugo nego niz demagoških fraza, poput “snažnog rasta životnog standarda, demografske obnove i cjelovitog razvoja Hrvatske”, uz obećanja o “micanju etnobiznismena” (to je povlađivanje desničarskim instinktima jer se aludira na Milorada Pupovca). Sada se saznalo i kako je sve to šarena laža jer je Škoro na listu Domovinskog pokreta u 8. izbornoj jedinici stavio bivšu općinsku državnu odvjetnicu iz Pazina Davorku Smoković, koja je nedavno pravomoćno osuđena za korupciju.

Koaliranje s Domovinskim pokretom možda bi još neko vrijeme ostavilo Andreja Plenkovića u Banskim dvorima, ali na dulje staze to bi uništilo njegovu reputaciju ozbiljnog političara desnog centra. Plenković je toga svjestan, a idući mjeseci pokazat će hoće li se uspjeti izvući iz jame koju je sam iskopao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2020 02:47