StoryEditor
KOMENTAR JUTARNJEG

Plenković je pokazao već tradicionalnu bahatost, a Bernardić je djelovao kao izgubljeni student

Ispada kako se vodeće stranke ne mogu barem približno složiti ni u čemu, od vanjske politike ili obrazovanja do pravosuđa i plaća
Davor Bernardić i Andrej Plenković
 Rtl

Znalo se da se Andrej Plenković i Davor Bernardić ne vole i prije njihova prvog međusobnog televizijskog dvoboja. Kao što se moglo pretpostaviti da će spomenuti animozitet eskalirati kada se nađu ispred kamera, jer se ionako već mjesecima vrijeđaju, čemu prekidati tradiciju?

Ipak, kada se dvojica najvažnijih političara nazivaju ispuhanim balonom i bezveznjakom, onda to rječito govori o političkoj kulturi u Hrvatskoj. Baš kao i činjenica da se tijekom puna dva sata nisu složili doslovno ni oko jedne teme o kojoj su raspravljali, a Plenković i Bernardić su nastupili kao glavni sudionici makljaže u onoj Krležinoj Balkanskoj krčmi. Ispada kako dvije vodeće hrvatske stranke, u skladu s poznatom izrekom "ili mi ili oni", ne mogu barem približno složiti ni u čemu, od vanjske politike ili obrazovanja do pravosuđa i plaća.

U takvim okolnostima, prvi TV dvoboj Plenkovića i Bernardića ispao je sadržajno siromašan.

Andrej Plenković je po običaju pokazao već tradicionalnu količinu bahatosti, koja je njegov zaštitni znak. Razumijemo da bi svaki premijer u završnici izborne kampanje snažno branio politiku svoje Vlade, međutim, valjda ni najzagriženiji birači HDZ-a ne vjeruju u njegove priče prema kojima je hrvatsko gospodarstvo efikasno, plaće i mirovine rastu, Europa uskoro šalje poklon u vidu 10 milijardi eura, a vlasti se svom snagom bore protiv korupcije. Slušajući Plenkovića, ispada da je Hrvatska poput Švicarske, ali s ljepšom klimom.

Međutim, Davor Bernardić nije uspio iskoristiti šansu. Ne znamo kako ga na to nisu upozorili njegovi savjetnici, ali neprestano kopanje po papirima i mahanje nekakvim grafikonima djelovalo je tragikomično. Pretpostavljamo da su se i mnogi SDP-ovci osjećali neugodno kada u jednoj situaciji njihov šef nije mogao pronaći traženi papir, ostavljajući dojam izgubljenog studenta koji će uskoro pasti na ispitu. Jednako tako, postalo je očito da Bernardić ne zna puno toga o vanjskoj politici, bilo da se radi o Europskoj uniji ili Bosni i Hercegovini. S druge strane, puno bolji dojam ostavio je govoreći o obrazovanju ili kada je argumentirano pritisnuo Plenkovića optužbama za korupcijske afere HDZ-ove Vlade. No, ponovno se vidjelo da on jednostavno nema gard lidera kao Plenković, Zoran Milanović ili Ivo Sanader, niti taj nedostatak kompenzira smirenošću i iskustvom, kao nekada Ivica Račan. A to je ozbiljan problem, koji neće nestati ni u slučaju eventualne pobjede Restart koalicije.

Za kraj, duel Plenković - Bernardić bio je novinarski loše odrađen. Voditeljica ih je pustila da se svađaju i jedan drugom upadaju u riječ, tako da je već u prvoj polovici emisije sve postalo gnjavaža. Ako će i preostala sučeljavanja biti poput RTL-ova, najveću korist mogli bi imati njihovi protivnici jer bi biračima mogli dozlogrdjeti i HDZ i SDP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2020 16:32